Retkeily

RETKEILY on virkistäytymistä luonnon keskellä ja irrottautumista arjen kiireistä. Se voi tarkoittaa sekä lyhyttä eväsretkeä laavulle että viikon hiihtovaellusta. Retkeilijä arvostaa luonnon kauneutta: hän on luonnonsuojelija, joka liikkuu luonnon ehdoilla, sen rauhaa häiritsemättä.

Suomi on retkeilyn mallimaa, jossa on mahtavan monipuolinen luonto, toisistaan selvästi poikkeavat vuodenajat ja kattava retkeilyreittien ja -kohteiden verkosto. Yli 90 prosenttia Suomen pinta-alasta on käytettävissä jokamiehenoikeudella!

Jokaisenoikeudet ja -velvollisuudet

Suomen 41 kansallispuistossa vieraillaan vuosittaan yli kaksi miljoonaa kertaa. Ne esittelevät erilaisia puolia Itämerestä, upeimpia vanhoja aarnimetsiä, kauneimpia luonnontilaisia soita, järviluontomme välkettä, komeimpia jokilaaksoja, kansallisromanttisia vaarajonoja ja avaraa tunturipaljakkaa.

Retkietiketti
Retkietiketti-video

Retkeily sopii kaikille: sopivissa olosuhteissa se on riittävän helppoa jopa perheen pienimmille ja huonokuntoisimmille, mutta retkeilijän niin halutessa laji tarjoaa haastetta koko loppuelämäksi. Merkittyjä retkeilyreittejä maassamme on tuhansia kilometrejä. On kilometrin-parin rengaslenkkejä, on satojen kilometrien mittaisia nauhamaisia reittejä, ja kaikkea siltä väliltä. Monet reiteistä kulkevat osin erilaisilla luonnonsuojelualueilla, kuten vanhojen metsien-, soiden- tai harjujensuojelukohteissa, ja osin tavallisissa talousmetsissä ja hiekkateilläkin. Retkeilyreittien ja luontopolkujen varsilla, vesireittien rannoilla ja aivan erillisinäkin on tuhansittain taukopaikkoja – tulentekopaikkoja, laavuja, kotia ja autiotupia.

Retkeilyn ABC

Klassinen eräretkeily tapahtuu patikoiden, hiihtäen tai lumikenkäillen. Suunnistustaidot avaavat yhä laajemman retkikohteiden kirjon. Poluttomat lähimetsät ja -suot, tuntemattomat joet ja järvet ovat oivia retkikohteita, kun osaa lukea karttaa. Jäätiköt, vuoristot ja navat odottavat maailman äärilaidoilla löytäjiään.

Suomalaiset erätaidot ovat arvokasta kulttuuriperintöä, joka siirtyy myös tuleville sukupolville. Mikä olisi parempi tapa välittää retkeilyperinnettä eteenpäin kuin koko perheen päiväretki lähimpään kansallispuistoon? Päiväretkellä jälkikasvulle ja ystäville voi luontevasti opettaa luonnossa liikkumista, kasvien tunnistamista, puukolla vuolemista ja nuotion sytyttämistä. Lyhyt retki tulipaikalle tai laavulle ei ole pelkästään elämys, vaan kipinä aloittaa uusi harrastus, jossa kohteita ja kokemuksia on luvassa tuhansittain.

Tulosta tästä itsellesi alueen reittikartta: Rahkanpolku