Lumikenkäily

Tuhansia vuosia ihmiskuntaa liikuttanut lumikenkäily on vanhempi keksintö kuin suksi ja liikuntavälineenä pyöränveroinen. Lumikenkäily hidastaa arjen kiireiden kuormittamaa elämäntahtia ja vie liikkujan lumoaviin luontoelämyksiin, joita kävellen tai suksilla ei voisi edes saavuttaa. Tutkimusmatkat lähiluontoon tuovat lisävireyttä ja elämyksellisyyttä liikkumiseen, ja matkaan pääsee parhaimmassa tapauksessa kotiovelta.

Lumikenkäily on helppo ja hauska kaikenikäisille ja -kuntoisille sopiva kokonaisvaltainen lihaskuntolaji. Se joka osaa kävellä, osaa myös lumikenkäillä. Lumikenkäilijä ei tarvitse latuja: hän pääsee liikkumaan vaihtelevissa maastoissa jokaisella kelillä. Lumikenkäily on juuri niin rankkaa kuin päättää sen olevan. Vauhdin, intensiteetin ja matkapolun pystyy itse säätämään haluamakseen.

Lumikenkäily on koko perheen yhteinen harrastus, joka kohottaa lihaskuntoa ja lisää tasapainoa sekä kestävyyttä. Lumen tuoma vastus antaa liikuntaan lisärasitusta ja aktivoi koko kehon lihakset. Vaihteleva maasto ja sauvojen käyttö lisäävät lumikenkäillessä energiankulutusta ja nostavat sykettä. Sauvoja käytettäessä myös ylävartalo ja kädet vahvistuvat, rintarangan liikkuvuus paranee, yläselän verenkierto elpyy sekä hartioiden ja selän lihaksisto rentoutuu. Lumikenkäily on nivel- ja jänneystävällistä liikuntaa ja se on jopa 60 prosenttia tehokkaampaa kuin kävely, olosuhteista riippuen.

Lumikenkäilyn historia ulottuu noin 6 000 vuoden taakse. Lumikenkien avulla on vähitellen liikuttu muun muassa Keski-Aasiasta Pohjois-Amerikkaan, jossa vuosisatojen saatossa mantereen alkuperäisasukkaat kehittivät entistä parempia ja eri käyttötarkoituksiin suunniteltuja lumikenkiä. Suomessa on lumikenkäilty metsätyömailla ja rajavartiossa jo yli 100 vuotta, mutta vasta 1990-luvulla liikkumismuoto muuttui harrastukseksi. Suomen Latu ja edesmennyt seikkailu-urheilun ikoni Dominick Arduin toivat lajin ja -välineet Suomeen Ranskasta. Suomen Lumikenkäilijät ry perustettiin juuri ennen vuosituhannen vaihdetta edistämään lumikenkäilyä ja kouluttamaan ohjaajia.

Kotkan Latu vuokraa lumikenkiä Petäjäpirtillä: Tanja Heino, puh. 0440 260 670.