Pyöräily

Pyörä ei ole vain liikunta- tai liikenneväline – pyöräily on elämäntapa. Pyörällä temppuillaan ja leikitään, sillä torjutaan ilmastonmuutosta sekä kuntoillaan. Pyöräretki on mukava tapa tutustua niin koti- kuin ulkomaankin kohteisiin. Ehdit nähdä enemmän ja saat samalla liikuntaa. Työ- tai koulumatka taittuu rattoisasti, kun ajatukset saavat tuulettua pyörän selässä.

Pyöräily on Suomessa toiseksi harrastetuin liikuntamuoto kävelyn jälkeen. Harrastajien määrä hipoo jo miljoonaa. Liikennevälineenä pyörä on nopein kulkupeli alle seitsemän kilometrin matkoilla. Vaikka Suomi ei ole pyöräilymaa, kuten Tanska tai Hollanti, olosuhteet pyöräilyyn ovat useimmissa kaupungeissa ja taajamissa erittäin hyvät. Yhteenlaskettu kevyen liikenteen väylien kokonaispituus Suomessa on peräti 16 000 kilometriä. Keskiverto helsinkiläinen pyöräilee 270 kilometriä vuodessa ja Suomen ”virallisessa” pyöräilykaupungissa Oulussa yli 20 prosenttia kaikista matkoista tehdään pyörällä.

Pyöräily on tehokasta terveysliikuntaa, joka hellii tärähdyksille herkkien jalkojen niveliä. Laji sopii niin himoliikkujille kuin arkikuntoilijoille. Se kehittää hengitys- ja verenkiertoelimistön kuntoa, auttaa painonhallinnassa, parantaa lihasvoimaa ja liikkuvuutta, kehittää tasapainoa ja koordinaatiota. Pyöräillessä jalkojen suuret lihasryhmät työskentelevät tehokkaasti, joten energiaa kuluu runsaasti ja sydän ja verenkiertoelimistö vahvistuvat. Harrastus mahdollistaa pitkäkestoiset harjoitukset kaikenkuntoisille ja -kokoisille. Pyörällä pääsee pitkälle.

Pyöräily on myös ekologista, sillä se ei tuota käytännössä lainkaan päästöjä. Liikenteen ympäristöhaitoista peräti 70–90 prosenttia aiheutuu tieliikenteestä. Mitä useampi siirtyy ratin takaa satulan päälle sitä pienemmät ovat liikenteen päästöt.

Pyörän valinnassa kaikki lähtee rungosta. Sen pitää olla oikeankokoinen ja hyvälaatuinen. Oikeankokoinen pyörä on perusta hyvälle ajoasennolle. Seuraavaksi tärkeintä on satulan säätäminen oikealle korkeudelle. Jos vain mahdollista, niin pyörä kannattaa koeajaa ennen ostopäätöstä. Hankinnan jälkeen pyörää on huollettava säännöllisin väliajoin. Muista myös laadukas kypärä!

Yhä suurempi osa aktiivisista kesäpyöräilijöistä jatkaa pyöräilyä myös talvella. Oikeat varusteet ja pyöräteiden hyvä talvikunnossapito ovat avaimia ympärivuotiseen pyöräilyyn. Tutkimusten mukaan talvipyöräily on myös luultua turvallisempaa.